BASIN ODASI

EBRD investeert in snelgroeiend Turks technologiebedrijf obilet.com

EBRD investeert in snelgroeiend Turks technologiebedrijf obilet.com
12 Aralık 2019

De European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) heeft obilet.com, het snelstgroeiende online platform voor ticketverkoop in Turkije, toegevoegd aan haar beleggingsportfolio.

AMSTERDAM (NL) - De European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) heeft geïnvesteerd in obilet.com, het online platform waarop reizigers bus- en vliegtickets kunnen aanschaffen. De EBRD financiert duizenden projecten ter ondersteuning van lokale groei in Europese landen en heeft tot op heden miljard geïnvesteerd in Turkse bedrijven en projecten. Earlybird Venture Capital, een beleggingsmaatschappij die investeert in obilet.com, heeft bekendgemaakt dat het bedrijf eveneens zal deelnemen aan de volgende financieringsronde.

Yigit Gurocak, CEO van obilet.com, heeft gezegd dat het bedrijf ernaar streeft services te bieden aan verschillende segmenten van de vervoerssector door haar teams in 2020 met de steun van nieuwe investeringen uit te breiden.

Het bedrijft wordt op dit moment bezocht door 400 miljoen bezoekers en streeft ernaar in 2020 18 miljoen tickets te verkopen.

obilet.com biedt mogelijkheden voor het vergelijken en aankopen van bus- en vliegtickets van meer dan 150 busbedrijven en 1000 luchtvaartmaatschappijen. Het bedrijf werd in 2012 opgericht door twee universiteitsstudenten en ondernemers, Ali Yilmaz en Yigit Gurocak. Yigit Gurocak, de CEO van het bedrijf, vat de afgelopen zeven jaren als volgt samen: “Vanaf het allereerste begin tot de dag van vandaag heeft obilet.com uitstekende groei laten zien. Thans heeft het bedrijf 400 miljoen bezoekers en is het de meest bezochte reiswebsite in Turkije.”

obilet.com, voortgekomen uit de dromen van twee ondernemers, heeft op dit moment 160 werknemers in dienst en zal naar verwachting blijven groeien binnen de Turkse reisindustrie, die naar verluidt een omvang heeft van circa miljard. Yigit Gurocak zegt dat het bedrijf ernaar streeft in 2020 18 miljoen tickets te verkopen op obilet.com en via de mobiele app. In Turkije worden in totaal 300 miljoen tickets verkocht.

Hoogste internationale financiering voor een Turkse startup

Volgens de gegevens van Startups Watch onderscheidt obilet.com zich als de Turkse startup die in het tweede kwartaal van 2018 het hoogste bedrag aan internationale financiering heeft ontvangen. En de investering die werd verkregen in november 2019 was op dat moment het hoogste investeringsbedrag van 2019. Dankzij de deelname van de EBRD in de laatste investeringsronde heeft obilet.com vier investeringsronden afgerond in de afgelopen vijf jaar. In dit opzicht voert het bedrijf de Turkse technologie- en reissector aan. Met deze investering heeft obilet.com binnen een jaar miljoen binnengehaald.

obilet.com won in 2015 de titel “Beste reis-app van Europa” van Mastercard en bezette de achtste plaats op de lijst van snelst groeiende bedrijven van het Deloitte Technology Fast 50-programma van 2017 met een groeipercentage van 1041%. Onlangs werd obilet.com verder vermeld op de lijst van de 100 snelstgroeiende bedrijven van Turkije op basis van de resultaten van een onderzoek van de Turkse vakvereniging voor koophandel (TOBB) en de Stichting vooronderzoek naar economiebeleid in Turkije (TEPAV).

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.